Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore organizuje autorsko veče Aleksandra Bečanovića u četvrtak, 28. marta 2024. godine u 19 časova  u Perjaničkom domu.

Na književnoj večeri će, pored autora, govoriti Vladimir Vujošević, docent na Filozofskom fakultetu i na Fakultetu umjetnosti UDG u Podgorici. U okviru ove promocije Aleksandar Bečanović će se predstaviti sa najnovije tri knjige: “Planinski orao”, “Prezir” i “Tri pršljena više”.

Bečanovićev rad posljednjih godina najbolje pokazuje kojim putevima umjetničkog stvaralaštva se kreće i kako uspijeva u svim domenima njegovog interesovanja da spoji naizgled nespojivo: teoriju i priču gdje je sve u skladu i dopunjuje jedno drugo. Spoj filma, pozorišta, slikarstva, proze i poezije je glavna karakteristika njegovog stvaralaštva.

“Djelo Aleksandra Bečanovića svakako spada među najoriginalnije fenomene savremene crnogorske književnosti. Postoje dva ključna ishoda Bečanovićeve poetike: metateorijska, esejistička “dekadentna prozodija” (Poremećaj) u najboljoj barthesovskoj tradiciji i dinamični, često žanrovski određen, filmski postupak. Kod Bečanovića ova su dva registra (teorije i filma) u stalnoj napetosti, međusobnom ukidanju i dopunjavanju. Čak i u nefikcionalnim Bečanovićevim tekstovima, kao što je „Tri pršljena više“, djelo koje se bavi pomnom analizom stilskih postupaka i slikarskih motiva Dominika Engra, ludilo i strast teorije svako malo se suspenduju na svom vrhuncu, da bi se premetnuli u puritanski sveden, gotovo gotski filmski intermezzo”, ističe Vujošević.

On kazuje da prateći, na primjer, Bečanovićeva tumačenja Engra, često imamo utisak da smo naglo uvučeni u gotovo ukletu zelenkastu, liminalnu atmosferu muzeja iz starih dokumentaraca iz 1970-ih u kome se, okom kamere, postupno približavamo velikom platnu da bi se, u krupnom kadru i uz dramatičnu muziku, najednom istakao neki zanemareni, začuđujući detalj koji će čas istorije umjetnosti pretvoriti u napeti gotski roman. 

“Ne postoji vjerovatno niko u savremenoj crnogorskoj književnosti ko je uspio, poput Bečanovića, da u toj mjeri teoriju obdari dinamikom fikcije i fikciju samorazumijevanjem teorije. Njegovo djelo kao da istovremeno zadržava ponešto od baroknog ekcesa i ikonklastičke reformacije.”

Aleksandar Bečanović (rođen 1971. godine u Nikšiću) je crnogorski pjesnik, književnik, prevodilac uglavnom filmske teorije sa engleskog jezika, književni i filmski kritičar, scenarista. Autor je više knjiga i dobitnik mnogih nagrada. Godine 2002. postao je dobitnik nagrade “Risto Ratković” za najbolju knjigu poezije u Crnoj Gori, a 2017. godine Evropske nagrade za književnost, dok je iste godine bio i kandidat za Trinaestojulsku nagradu. Roman “Planinski orao” bio je u užem izboru za nagradu “Meša Selimović”.