Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Instinkt

Izložba: Instinkt

Galerija: Galerija MSUCG

Trajanje: do 31. marta 2024.

Sinoć je u Galeriji MSUCG otvorena izložba “Instinkt” umjetnika Ivice Aranđusa u Galeriji MSUCG.

“Ivica Aranđus ima bogatu umjetničku biografiju, koja ga potvrđuje kao zrelog umjetnika u kontinuiranom istraživačkom procesu. Tematika koja je zastupljena u njegovom stvaralaštvu govori nam o odnosu mase na pojedinca, fenomenu u usamljenosti, kritičkom prikazu socioloških prilika u današnjem svijetu hipokrizije, iskrivljenih slika realnosti, ideologija koje i danas utiču na ljudske živote, ali i društenih institucija koje se nameću kao vrhovni moralni autoriteti, kao i nametanje lažnih identiteta. Sve to slikar ispoljava na direktan, ali i vrlo provokativan način kroz umjetnost, koja mora da ima kritički odnos prema realnosti”, kazala je kustoskinja izložbe Natalija Đuranović na otvaranju.

Aranđus u umjetničkom stvaralaštvu istražuje negativne aspekte društvenog miljea ili društvene stvarnosti, otkriva tajne mehanizme djelovanja u sistemu ili ukazuje na moguće alternativne modele.
Postavka obuhvata radove sa karaketrističnim provokativnim i angažovanim motivima, koji obuhvataju period stvaranja od 2006. do danas. Umjetnik se predstavio slikama rađenim u tehnici ulje na platnu, kao i kombinovanoj, osmislio je postavku i prilagodio reprezentativnom prostoru galerije.

Na slikama Ivice Arandusa svaka vizuelna predstava, sa fokusom na unutrašnjim procesima unutar ličnosti, oslikava stvarnost koja nas okružuje i odražava se na posmatrača djela, koji se simultano stapa sa ukupnim doživljajem viđenog. Savremeni svijet, surova današnjica, zbilja u kojoj živimo, je markirana u slikama, likovnim interpretacijama zrelog i nadahnutog umjetnika. Na njega sve utiče, okolina i ljudi, lični doživljaj života i stvarnost, istakla je Đuranović.

Umjetnik kroz svoj autentični likovni jezik analizira i preispituje perspektivu današnjice. U nizu kontrasta dobra i zla, svjetla i tame, postavlja aktere predstava dajući im uloge, demistifikujući događaje obavijenih velom tajne, provokativne scene svešteničkog klera, pred kojim postajemo svjedoci nemilih događaja u društvu i svijetu koji nas okružuje.

Izložba je otvorena do 31.03.2024. godine.