Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Danas je u MSUCG u Dvorcu Petrovića održana press konferencija povodom predstavljanja projekta kojim će se Crna Gora predstaviti na 60. Venecijanskom bijenalu.

Na konferenciji su govorili dr Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i komesar Paviljona Crne Gore na 60. Venecijanskom bijenalu savremene umjetnosti, Daniele Capra, kustos iz Italije, član žirija, kustoskinja projekta Ana Simona Zelenović i autorka projekta umjetnica Darja Bajagić.

Direktor MSUCG, dr Vladislav Šćepanović kazao je da će se Crna Gora ovog puta predstaviti u novom prostoru – Ospedaletto, koji je smješten na istaknutoj poziciji u Veneciji.

Šćepanović je istakao i da se ovom novinom umjetnicima pruža, ne samo prostor, već i prilika da svoje radove predstave na znatno bolji način. “Stvaramo sve uslove da crnogorska umjetnost dobije međunarodno prepoznatljivu platformu koja će istaknuti bogatstvo i raznolikost naše umjetničke scene.”

Takođe, Šćepanović je najavio i pokretanje pregovora za prostor u Arsenalu za nadolazeće Bijenale 2026. godine. “Ovo je izuzetno važan korak koji će omogućiti našim umjetnicima da se predstave na jednoj od najprestižnijih umjetničkih platformi”, kazao je direktor MSUCG.

Govoreći o ovogodišnjem javnom pozivu, Šćepanović je istakao da je u cilju demokratizacije i otvorenosti procesa odabira, javni poziv bio otvoren za umjetnike/umjetničke grupe i kustose s kustoskim projektima.

“Raskinuli smo sa tradicionalnom praksom imenovanja kustosa, te umjetnicima pružili priliku da sami predstave svoje koncepte, čime smo stvorili otvorenije i inkluzivnije okruženje za umjetničku kreativnost. Formiranjem međunarodnog žirija, osigurali smo transparentnost u procesu donošenja odluka, pružajući pravednu procjenu i podršku autorskim prijedlozima. Ovo je korak prema stvaranju okruženja u kojem se cijeni kvalitet, inovacija i raznolikost u umjetničkom stvaralaštvu.”

Na ovogodišnjem Javnom pozivu pristiglo je ukupno 15 prijava, a žiri su činili: dr Vladislav Šćepanović, direktor MSUCG-a i komesar Paviljona Crne Gore, Marina Čelebić, muzejska savjetnica u MSUCG-u, Daniele Capra, kustos (Italija), Jovanka Popova, kustoskinja (Sjeverna Makedonija) i Gunnar B. Kvaran, kustos (Norveška).

Daniele Capra, stručni član žirija, u obrazloženju istakao je da je žiri odabrao projekat “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” autorke Darje Bajagić, koji je predložila Ana Simona Zelenović, da predstavlja Crnu Goru na 60. Međunarodnom bijenalu u Veneciji.

“Žiri je izabrao “Potrebno je ostrvo za ovako dobar osjećaj” zbog kvaliteta prijedloga, sposobnosti povezivanja sadašnjeg vremena sa prošlošću u kontekstu kakav je Venecijansko Bijenale, te autentičnosti svakog elementa projekta”, zaključio je Capra.

Kustoskinja projekta Ana Simona Zelenović kazala je da je cilj projekta kritičko razmatranje kulture kolektivnog pamćenja i promišljanje našeg odnosa prema zajedničkom istorijskom nasljeđu. “Umjetnica će ove teme istražiti kroz slikarstvo i skulpturu, posebno se fokusirajući na kompleksnu i višeslojnu istoriju crnogorskog ostrva Mamula.”

“Bajagić kroz istraživačku i umjetničku praksu istražuju našu recepciju i percepciju slika i drugih vizuelnih reprezentacija, uprkos nedostatku ili upravo zahvaljujući tome što poseduju znanje o odgovarajućem istorijskom ili društvenom kontekstu. Eksperimentišući s građenjem simboličkih sistema značenja, umjetnica istražuje kako se ono generiše kroz vizuelnost i kako mišljenja dobijaju na snazi u savremenom društvu zasnovanom na slici”, istakla je Zelenović.

Darja Bajagić je rođena 1990. godine u Podgorici, ali je odrasla u Egiptu i Sjedinjenim Američkim Državama. Trenutno živi i radi na relaciji Crna Gora – SAD.

Obrazovanje je stekla na Pacific Northwest College of Art, gdje je diplomirala 2012. godine, a potom je magistrirala na Yale University School of Art 2014. godine.

Tokom perioda od 2008. do 2014. godine, za vrijeme osnovnih i postdiplomskih studija, Darja je korisnik prestižne stipendije Lemelson Foundation, koja se dodjeljuje jednom studentu godišnje i bazira se na izuzetnom talentu.

Njeno umjetničko djelo je bilo predstavljeno na nekoliko institucionalnih samostalnih izložbi, uključujući “Goregeous” u Le Confort Moderne, Poatje, Francuska (2020), “Born Losers” u Hessel Museum of Art, Annandale-On-Hudson, New York (2018) te “Unlimited Hate” u Künstlerhaus, Halle für Kunst & Medien, Grac, Austrija (2016). Katalog za izložbu “Unlimited Hate” objavio je Sternberg Press.

Učestvovala je i na brojnim kolektivnim izložbama u National Gallery Prague, Češka (2021), Casino Luxembourg – Forum d’art contemporain, Luksemburg (2020), Contemporary Art Centre (CAC), Vilnius, Litvanija (2018), Moderna Museet, Stockholm, Švedska (2015).

Rad Darje Bajagić je recenziran i predstavljen u više od 10 međunarodnih publikacija uključujući Artforum International, Artnet, ARTNews, Dazed, Elephant, Flash Art, i-D (Vice), Interview, The New York Times, te je uvrštena u kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Podgorica; Museu de l’Art Prohibit, Barselona, Španija; Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma, Španija; i Ukrainian Institute of Modern Art, Čikago, Ilinois.

Drugorangirani projekat je bio projekat “Ko je Adrian Lister, Maginalije zajedničkog” koji potpisuju Adrijana Gvozdenović i Nela Gligorović, dok je trećerangirani projekat “Vjetar periferije”, koji potpisuju Tadija Janičić i Ljiljana Karadžić.

Ministarstvo kulture i medija generalni je pokrovitelj učešća na 60. Venecijanskom bijenalu, dok Muzej savremene umjetnosti Crne Gore ima ulogu organizatora i izvršnog producenta.