Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Sinoć je u Galeriji MSUCG i Perjaničkom domu otvorena izložba “Akvizicije”, koju čine radovi 14 umjetnika koje je Muzej otkupio na Javnom konkursu za otkup muzejskog materijala.

Kako Muzej savremene umjetnosti Crne Gore u svojoj ucrtanoj strategiji otkupa podržava inovativna umjetnička kretanja, tako se, po prikazu raznovrsni, na ovoj izložbi mogu uočiti radovi izvedeni u različitim medijima – od slikarstva i vajarstva do video radova, digitalno izvedenih radova i fotografije, kazala je kustoskinja izložbe Natalija Đuranović u svom obraćanju.

“Riječ je o prikupljanju radova i aktualizaciji MSUCG-a kao jednog prostora sa autonomijom, u kojem se preispituju, iščitavaju, problematizuju kategorije društvene angažovanosti i odgovornosti. Postavka obuhvata široki spektar djelā i poruka koje definišu umjetnička djela savremene umjetnosti i najnovije tokove u svim njihovim osobenostima. Izložena djela su različita u kontekstu i vizuelnom izrazu, ali spona koja ih povezuje sadržana je u iskustvu savremenog promišljanja – memoriji”, kazala je ona.

Kustoskinja izložbe Teodora Nikčević, u svom obraćanju kazala je da je konkurs pružio jedinstvenu priliku za uspostavljanje veze između Muzeja i umjetnika koji se bave novim medijima – kako onih već etabliranih i međunarodno priznatih, tako i mladih umjetnika koji već ostvaruju značajne rezultate.

Povezivanjem prošlosti i budućnosti Zbirkom novih medija – Muzej savremene umjetnosti Crne Gore ne samo što jača naučni značaj ove umjetničke forme, već i aktivno podržava razvoj i očuvanje novomedijske umjetnosti. Ovaj korak nije samo kulturni doprinos, već i strategija koja unapređuje društveno prepoznavanje i valorizaciju jedne od najznačajnijih umjetničkih formi 21. vijeka, istakla je Nikčević.

Na izložbi su predstavljeni radovi Šejle Kamerić, Lenke Đorojević, Siniše Radulovića, Adrijane Govzdenović i Goda Palekaite, Irene Lagator Pejović, Darje Bajagić, Aleksandra Vukotića, Ivice Aranđusa, Vlatke Vujošević, Jovete Ljumovića, Darka Vučkovića, Velibora Pavićevića, Adina Rastodera i Jelene Pavićević Marković.

Postavka izložbe se nalazi u dva izlagačka prostora MSUCG – u Galeriji MSUCG i u Perjaničkom domu, a izložba je otvorena za javnost do 02.02.2024. godine.