Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore sa zadovoljstvom najavljuje predavanje Ivana Novaka iz grupe “Laibach”, koje će se održati 02.02.2024. godine u Kamernoj sali Muzičkog centra Crne Gore, u 17 časova. 

Na predavanju će govoriti Natalija Đuranović, kustoskinja MSUCG i Ivan Novak , jedan od osnivača grupe “Laibach” koji će kroz svoje predavanje o Laibachu kao “Gesamtkunstwerk” i upoznati zainteresovanu javnost sa njihovim pokretom i posebnom energijom urbanosti i alternative. 

“Uvijek su bili ispred vremena i nisu bili shvaćeni. Svježi i moderni, vole savremeni trenutak i reaguju na njega. Laibach je u svom višedecenijskom trajanju napravio veliki iskorak u razmišljanju i percepciji svijeta kojim smo okruženi. Još od 1980. godine kad je osnovan izaziva brojne kontroverze zbog parodiranja militarističke, nacionalističke, i totalitarističke ikonografije, te je u Socijalističkoj Jugoslaviji bio cenzurisan što je dovelo do inostranih turneja.”, istakla je Đuranović.

Grupa Laibach je osnovana 1980. godine u Trbovlju, u okviru slovenačkog ili, u to vrijeme, šireg jugoslovenskog pank i alternativnog umjetničkog pokreta 80-ih godina. Provokativan stav koji su članovi zauzeli od svojih početaka shvaćen je kao odgovor na totalitarizam tadašnje SFRJ. Grupa Laibach ne osporava sistem parodijom ili direktnom kritikom; njihov specifičan način provokacije obično se definiše kao nad-identifikacija. Ili, kako sami kažu: „Umjetnost i totalitarizam se ne isključuju. Totalitarni režimi ukidaju iluziju revolucionarne individualne umjetničke slobode. 

Ivan Novak ističe da je Laibach Kunst princip svjesnog odricanja ličnog ukusa, rasuđivanja, ubeđenja, “To je slobodna depersonalizacija, dobrovoljno preuzimanje uloge ideologije, demaskiranje i rekapitulacija režimskog postmodernizma.”

„Politika je najviši oblik popularne kulture, a mi koji stvaramo savremenu popularnu kulturu sebe smatramo političarima.“ Međutim, Novak ističe da je svaka umjetnost podložna političkoj manipulaciji, osim one koja govori jezikom te iste manipulacije – “Govoriti političkim izrazom znači otkriti i priznati sveprisutnost politike.“ 

Njihov program, opisan u dokumentu Laibach: 10 tačaka konvencije (1982), predviđa, između ostalog, način rada po uzoru industrijske proizvodnje i totalitarnih režima, gdje je glas organizacije važniji od glasa pojedinca. Tako se ni kod umjetničkih djela nikada nije isticala atribucija pojedinačnih autora, ona su se uvek pojavljivala formalno samo pod naslovom Laibach ili Laibach Kunst.

Događaj se realizuje u koprodukciji sa Muzičkim centrom Crne Gore.