Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Juče je u parku MSUCG postavljena skulptura umjetnika Emira Šehanovića, u okviru projekta “U parku” koji se realizuje u sklopu programa Eksperimentalnog odjeljenja MSUCG.

Umjetnik je skulpturu producirao tokom rezidencijalnog boravka u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, u sklopu kog je održan i masterclass za studente vajarstva Fakulteta likovnih umjetnosti sa Cetinja.

Šehanović ističe da inspiraciju za svoje skulpture pronalazi u različitim aspektima prirode. “Od oblika i tekstura, do procesa evolucije i međisobnih odnosa u ekosistemu. Često me intrigiraju organske forme koje nalazim u biljnom i životinjskom svijetu, ali i apstraktne ideje koje se tiču čovjekovog odnosa prema prirodi i tehnologiji. Međuigra između rasta i propadanja, reda i kaosa – također utječe ma moje razmišljanje dok koncipiram i stvaram svaki komad”, ističe umjetnik.

Kustoskinja Natalija Vujošević kazala je da će se program “U parku” realizovati kroz rezidencijalne boravke umjetnica i umjetnika, te umjetničkih kolektiva i organizacija čija praksa na ekperimentalan način promišlja pitanja okruženja i savremenosti, ukrštajući u procesu umjetnost i nauku. Proces rada biće realizovan na otvorenom, u neposrednoj komunikaciji sa publikom uz participativne i edukativne segmente.

U tekstu koji prati segment programa koji se odnosi na Šehanovićevo stvaralaštvo, kustos MSUCG Vuk Vuković ističe da nam umjetnik približava “očajno stanje okoliša” skulpturom u kojoj se prepliću organski i neorganski materijali intvervenišući njome na drvetu, tako da izbija poput kakve nepoznate izlučevine – pa ipak, dio drveta, sastav stabla: korijen, kora, list, grana.

“Kako se ekologija uveliko već reguliše sveobuhvatnim digitalnim sistemom i kako priroda izrasta sve više iz svog organizma (po)vraćajući vještačke materijale, možemo govoriti o rizomatskom prepletu postprirodnog i postorganskog, usljed čega Priroda sve više nalikuje abnormalnoj anatomiji, koja nema jasan temelj nego otvorenost.”

Skulptura će biti izložena u parku MSUCG u narednim mjesecima, nakon čega će biti prezentovana i u drugim javnim prostorima na teritoriji Crne Gore.