Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Sinoć je u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, u Dvorcu Petrovića održano Književno veče fantastike Marijane Terić.

Na književnoj večeri istaknuta književnica Marijana Terić, prva doktorka fantastike u Crnoj Gori, predstavila je svoje najnovije djelo “Fantastika Montenegrina”, kao i prvi časopis za fantastiku u književnosti i umjetnosti u Crnoj Gori pod nazivom „Athanatik“ koji okuplja najznačajnije autore fantastike sa Balkana, ali i najpoznatije teoretičare evropskog glasa.

U svom izlaganju Terić je istakla značaj fantastičke književnosti u Crnoj Gori i ukazala na važnost promišljanja i izučavanja djela iz oblasti ove vrste literature, te naglasila da fantastika posjeduje ključ za ulazak u unutrašnji čovjekov univerzum kao prostor fantastike, jer kako navodi: “Čovjek nije stvorio fantastiku zagledan u spoljašni svijet, već u sebe.”

Govoreći o prvom časopisu za fantastiku “Athanatik” Terić je naglasila da on omogućava interdisciplinarno proučavanje fantastike i otvara vrata u svijet. Uputila je poziv svim umjetnicima da se svojim umjetničkim kreacijama ili djelima predstave te najavila bogat tematski sadržaj sljedećeg broja časopisa.

Prof. dr Budimir Aleksić u svom izlaganju istakao je da časopis “Athanatik” predstavlja vrijedni kulturni i umjetnički poduhvat, te da je od ideje do realizacije, ovo izdanje rezultat entuzijazma, preduzimljivosti i znanja autorke Terić.

“Ovaj časopis obuhvata sve vrste fantastike – i tzv. čiste fantastike i naučne fantastike. Struktura časopisa je raznovrsna, a donosi nam najznačajnija domaća, regionalna i svjetska ostvarenja u obasti ovog žanra”, kazao je Aleksić.