Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 225 043

Sinoć je Muzej savremene umjetnosti Crne Gore, u Perjaničkom domu, održano pjesničko veče crnogorske pjesnikinje Tanje Bakić, koja je s publikom podijelila bogato iskustvo svog stvaralaštva, posjete svjetskim književnim festivalima i najavu novih poetskih zbirki.

Bakić je govorila o inspirativnim momentima sa različitih festivala, posebno ističući svoje učešće na festivalu na Malti 2022. godine. Kao jedina predstavnica Crne Gore, Bakić je zaintrigirala publiku svojim kratkim pjesmama, koje su prevedene na mnoge jezike.

“Predstavljanje svoje poezije na Malti, u formatu kratkih pjesama, bilo je izazov i predivno iskustvo. Publika je tražila konciznost, a to je donijelo novu dimenziju mojoj umjetnosti”, istakla je Bakić. Njen rad, naročito pjesma „Posljednja virdžina“, bio je ključan za poziv na ovaj prestižni festival.

Osim poezije, Bakić se osvrnula na širi spektar svojih interesovanja, uključujući značajne ličnosti pop kulture iz perioda 50-ih do 80-ih godina. Govorila je o ikonama kao što su Andy Warhol i Richard Hamilton, te rok muzičaru Jimi Hendrixu i neprolaznoj muzici grupe Rolling Stones, koja je svojom pojavom u 1960-im godinama oblikovala muzičku scenu i društvenu stvarnost.

“Rolling Stones su simbol vremena kada je Engleska prolazila kroz značajne promjene. Njihova muzika pomogla je društvu da lakše prihvati novu realnost”, rekla je Bakić.

Tanja Bakić je počela pisati poeziju od malih nogu, otkrivajući je kao način prevazilaženja životnih izazova. Njeno stvaralaštvo prolazilo je kroz različite faze, od uticaja domaćih pjesnika do razvoja sopstvenog, originalnog izraza. Njen poetski opus karakteriše duboko prožimanje prirode i unutrašnje suptilnosti, stvarajući sklad sa cijelim svemirom.

“Bavljenje poezijom omogućava mi da se konstantno mijenjam i istražujem nove izraze”, kazala je Bakić, najavljujući da uskoro planira objaviti novu zbirku poezije.