Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

U Galeriji MSUCG u petak, 09.02.2024. u 19 časova biće upriličeno svečano otvaranje izložbe Ivice Aranđusa.

Na otvaranju će govoriti kustoskinja izložbe Natalija Đuranović i umjetnik Ivica Aranđus.

Linija kao neprekidni tok emocije, pečat ili trag trenutka

“Na slikama Ivice Aranđusa svaka vizuelna predstava, sa fokusom na unutrašnjim procesima unutar ličnosti, oslikava stvarnost koja nas okružuje i odražava se na posmatrača djela, koji se simultano stapa sa ukupnim doživljajem viđenog. Savremeni svijet, surova današnjica, zbilja u kojoj živimo, je markirana u slikama, likovnim interpretacijama zrelog i nadahnutog umjetnika . Na njega sve utiče, okolina i ljudi, lični doživljaj života i stvarnost”, ističe Đuranović u tekstu kataloga koji prati izložbu.

Kustoskinja zapaža i da umjetnik kroz svoj autentični likovni jezik analizira i preispituje perspektivu današnjice. 

“U nizu kontrasta dobra i zla, svjetla i tame, postavlja aktere predstava dajući im uloge, demistifikujući događaje obavijenih velom tajne, provokativne scene svešteničkog klera, pred kojim postajemo svjedoci nemilih događaja u društvu i svijetu koji nas okružuje. Empatičnim odnosom prema ljudima i načinom na koji percipcira supstancu, – suštinu bića, transponuje figurativne predstave, obojene tamnim i svijetlim valerima i kontrastima, gdje izbijaju ponekad naizgled mračne scene, obavijene sjenkama, što pojačava dramatiku radnje.”

Umjetnik ističe da su na početku njegovog stvaralačkog rada jedna od glavnih pokretačkih snaga bili su Dostojevski i Niče. 

“Oni su nekako najviše pustili korijenje u mom duhu. Kao mladom umjetniku Niče mi je odgovarao kao buntovnik, najveći šoker među filozofima, jedan antifilozof koji svoje misli ne razvija sistemski, nego ih izliva u jednoj poetskoj formi, formi aforizama. Jedan protivrječan izraz, u kontrapoziciji naspram drugih mislilaca sistema i kreatorā slike svijeta i uloge čovjeka u njemu. On izdiže čovjeka iz hrišćanskog robovskog morala i smisaonih shema i pretvara ga u oslobođenog natčovjeka koji je našao utočište u sebi.”

Slikarstvo je bilo moj brod za spasavanje duha, moj kompas i moj vjetar. Zato mogu reći da su Niče i Dostojevski, sa Velikim inkvizitorom i drugim djelima, postavili moj stvaralački fundament na čijim temeljima konstruišem svoju umjetnost, kazao je Aranđus.

Izložba je otvorena za javnost do 31.03.2024. godine.