Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

Sinoć je u Dvorcu Petrovića i Perjaničkom domu MSUCG otvorena izložba islandskog umjetnika Erroa.

Na otvaranju su govorili direktor MSUCG, dr Vladislav Šćepanović i kustoskinje izložbe mr Maša Vlaović i Danielle Kvaran.

“Eroova izložba za mene ima dvostruku simboliku – riječ je o umjetniku koji dolazi iz zemlje koja je prva priznala samostalnost Crne Gore u novijoj istoriji i zato što je riječ o autoru čijim radom sam se oduševio još kao mlad umjetnik, sanjajući kako bi bilo lijepo da njegova djela vidi i publika u Crnoj Gori”, istakao je Šćepanović.

Kustoskinja Erróove kolekcije Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku, Danielle Kvaran kazala je da Izložba predstavlja selekciju radova iz Erroove kolekcije u Muzeju umjetnosti u Rejkjaviku. 

“Ova kolekcija, koja obuhvata preko 4000 radova, rezultat je donacije umjetnika Rejkjaviku. Izložba je koncipirana kao mini-retrospektiva, koja naglašava glavni doprinos Erroa istoriji umjetnosti: izum “slikanog kolaža”, odnosno slika napravljenih od kolaža. Izložba prikazuje različite serije radova – kolaže, slike i grafike – koje je Erró stvarao od kraja 50-ih godina do danas.”

Vlaović je kazala da Errova umjetnost predstavlja vrstu društvenog aktivizma koji se suprotstavlja i kritikuje globalni kapitalizam u kome umjetnik uzima poziciju posmatrača i kritičara društvenih kretanja, suočavajući se sa izazovima konstantnog preispitivanja različitih fenomena. 

“Angažovani je stvaralac koji u socijalnom i umjetničkom smislu reaguje i bori se protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva, ističući prvenstveno estetske, humane i etičke vrijednosti”

Vlaović je istakla da su u osnovi Erroovog slikarstva uvijek su prisutne velike ideje za koje se angažovano bori, a to je da publika bude pasivni prijemnik oblikovanog načina mišljenja i života. 

“Upravo zbog toga Erro ističe u svojim intervjuima da je on umjetnik kritičar koji se nikada nije uklapao u zadate kalupe. Velika stvaralačka energija, prepoznatljiv stil, predan i posvećen rad daju nove uvide u različite događaje i svrstavaju Erroa u onu grupu umjetnika koji su zagledani u budućnost i koji imaju hrabrosti da kroz svoju vizionarsku umjetnost prenesu veoma značajne poruke, izbacujući posmatrača iz polja zadatih šema i konformizama, jer kako je to rekao i Tolkin – hrabrost se nalazi na neočekivanim mjestima”, zaključila je Vlaović.

Na kraju, Vlaović je uputila zahvalnost i timu MSUCG na predanom i iscrpnom radu na realizaciji ovog značajnog projekta.

Izložba je rezultat saradnje između Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika, koja daje crnogorskoj publici priliku da istraži bogato nasljeđe i suštinski doprinos istaknutog islandskog umjetnika Erroa svjetskoj umjetničkoj sceni.

Izložbu su podržali Uprava policije Crne Gore, Aerodromi Crne Gore, Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada Podgorice i Radio Televizija Crne Gore.

Postavka je otvorena za javnost do 06.05.2024. godine.