Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

U petak, 17.05. u 19 časova u Galeriji MSUCG biće upriličena promocija monografije Mija Mijuškovića.

Na promociji će govoriti dr Anastazija Miranović, predsjednica ICOM-a Međunarodnog savjeta muzeja u Crnoj Gori, dr Nikola Marković i Nikolina Zuber, kustosi izložbe.

“Poznato je da se umjetnici najbolje međusobno razumiju. A Mijo je je jedan od onih čije djelo ne možete cjelovito shvatiti ukoliko ne poznajete Mija. Djelo i njegov tvorac su jedno. Mijo živi svoju umjetnost. Njegovo djelo nije „kod kuće“ u atmosferi salonskog karaktera. Omeđeno bijelim galerijskim zidovima, skučeno i zarobljeno nije u svojoj optimalnoj energetskoj potenciji.  Potrebna mu je svjetlost sunca, dašak vjetra, dodir prirode, jer je u njoj i od nje nastalo, kako bi ostvarivalo prvotnu i istinsku komunikaciju sa svijetom koji ga anticipira/percipira, okružuje”, zapisala je Miranović u tekstu koji se nalazi u monografiji.

Pored Miranović, u monografiji tekst potpisuje i Boris von Brauchitsch, koji ističe da je ponekad dovoljna jedna samo minimalna intervencija, kako Mijušković upečatljivo pokazuje, da i oni sasvim apstraktni objekti postanu tijela, kroz tih samo nekoliko akcenata.

“Tako oni često postaju i entiteti koji su nam momentalno dopadljivi, koje je prijatno imati u svojoj blizini, poput dobrih duhova. Oni u suštini gotovo nikada nijesu antropomorfni, jer se ne radi o pokušajima da se u njima probudi nešto ljudsko, već da budu poštovani zbog njihovih posebnosti i idiosinkrazija. Ako su grupisani u bašti, galeriji ili muzeju, oni odmah počinju nekako da komuniciraju jedni sa drugima. Razmjenjuju informacije o posjetiocima i prolaznicima, a kada ih pogledamo, kao da nam uzvrate pogled. Svakako je pogrešno vjerovati da smo mi samo posmatrači jer, u stvari, oni su ti koji nas iskreno i duboko oduvjek posmatraju.”

Podsjećamo da je promocija monografije dio pratećeg programa izložbe radova Mija Mijuškovića, koja je otvorena do 25.05. u Galeriji MSUCG, a koja je realizovana u saradnji sa galerijom “ForA” iz Berlina.

Promocija monografije realizuje se u sklopu obilježavanja svjetske manifestacije “Noć muzeja”.