Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 225 043

Muzej savremene umjetnosti Crne Gore najavljuje promociju publikacije koja prati izložbu “Crna Gora danas”. Promocija će se održati u četvrtak, 4. jula u 20 časova, u Perjaničkom domu MSUCG.

Na promociji će govoriti dr Vladislav Šćepanović, direktor MSUCG, Marina Čelebić, jedna od koordinatorki projekta, te dio kustosa i kustoskinja koji su učestvovali u organizaciji izložbe: Natalija Vujošević, Milica Bezmarević, Anja Marković, Nikolina Zuber i Vuk Vuković.

Publikacija je sastavni dio izložbe “Crna Gora danas”, jednog od najznačajnijih projekata koje MSUCG realizuje ove godine. Ovaj istraživački projekat MSUCG, čija realizacija je započela u septembru prethodne godine, ima za cilj da istraži i prikaže raznovrsne umjetničke prakse savremene crnogorske umjetničke scene.

Izložba se realizuje u pet izlagačkih prostora – Dvorac Petrovića (kustoskinje Anita Čulafić, Maja Dedić i Natalija Vujošević), Perjanički dom (kustoskinje Natalija Đuranović i Milica Bezmarević), Galerija MSUCG (kustoskinje Teodora Nikčević i Anja Marković), Umjetnički paviljon ULUCG (kustoskinje Biljana Keković i Nikolina Zuber) i Galerija RTCG (kustos Vuk Vuković i Andrea Pajković), sa sveobuhvatnim kustoskim pristupom koji povezuje umjetnička djela kroz zajedničke teme, motive, kompozicije i ideje. Izložba je otvorena za posjetioce do 6. septembra 2024. godine.

Projekat “Crna Gora danas” ima za cilj obnavljanje i jačanje veza između umjetnika, kustosa i publike. Kroz ovu dinamičnu platformu, MSUCG teži da okupi umjetnike različitih generacija i medija, pružajući im prostor za inovaciju i istraživanje. Ovo je jedan od važnih koraka u daljem razvoju bogate i raznovrsne umjetničke scene u Crnoj Gori. Projekat se fokusira na stvaranje novih prilika i jačanje kulturne zajednice, omogućavajući publici jedinstvenu priliku da se upozna sa širokim spektrom savremene crnogorske umjetnosti.