Muzej savremene umjetnosti Crne Gore
Kruševac bb, Podgorica, Crna Gora
info@msucg.me
+382 20 243 914

U četvrtak je u Perjaničkom domu MSUCG održano predavanje Majda Nasrallaha, palestinskog kustosa i istraživača, dok je razgovor vodila kustoskinja MSUCG Natalija Vujošević.

“Ne smijemo dozvoliti napad na slobodu izražavanja putem cenzure i ucjena vlada, medijskih organizacija, institucija i drugih, kako bi nas spriječili da stojimo uz istinu. 

Ako popustimo tome, činimo dvije stvari: legitimizujemo dehumanizaciju Palestinaca i kažemo da je to u redu, što je opasno jer će na kraju doći do naših pragova, jer ojačava ovaj politički diskurs globalno. Ne smijemo prihvatiti zamjenu anticionizma za antisemitizam. Ne bojte se govoriti jer borba za Palestinu je pravedna borba, borba za emancipaciju, slobodu, dostojanstvo”, istakao je on u svom izlaganju.

Nasrallah je kazao i da to nije religijski ili kulturni sukob, već taktika odvraćanja. 

“Pokušavaju vas zbuniti govoreći stvari poput “sukoba” i da je to “komplikovano”. Nije. To je crno-bijelo. Postoji ugnjetavatelj i postoje ugnjetavani. Jedino što je kompleksno je njihova matrica ugnjetavanja radi potčinjavanja autohtonog stanovništva radi privilegije jednog etno-religijskog kolektiva. Način na koji to čine je dijeljenjem palestinskog naroda kako bi spriječili njihovo ujedinjenje.”

Istako je da se to događa na dva nivoa – geografskom i pravnom statusu. 

“Zapadna obala, Gaza, istočni Jeruzalem, Palestinci u 48, Golanska visoravan i izbjeglice. Osim toga, kao i u ostatku svijeta, dvije su ključne taktike kontrole: neoliberalne kapitalističke ekonomske slobode umjesto samoopredjeljenja, i drugo, osnaživanje proksi-frakcija kontrole, poput kriminalnih sindikata i kvazi-političkih lidera. Solidarnost nije sporedni glas, to je aktivna participativna praksa, ne samo za udaljeno mjesto, već i za nas i naše vjerovanje u ljudsku vrijednost. Solidarnost zahtijeva da izađemo iz udobnosti koje je stvorio kapitalizam i da se žrtvujemo. Žrtvujem svoju sigurnost govoreći, ali u poređenju s onim što se dešava, to je najmanje što mogu učiniti. Možete učiniti isto i to će imati ogroman uticaj. Na kraju, ovo je istorijski trenutak. Ne smijemo biti pasivni jer će ovi trenuci oblikovati budućnost svijeta. Budite smjeli u svojoj mašti za drugačiju budućnost.”